Servicelijn

Ma-Za: 09:00 - 18:00
Zondag: 11:00 - 16:00 

020 785 94 56

Bekijk veel gestelde vragen
of email naar info@birun.nl

offerte aanvragen

Mist u iets op onze website?

OFFERTE AANVRAGEN

Vaktermen

Birun Diensten

Hier vindt u uitleg over de gebruikte termen op birun.nl

Kleuren
1/0 bedrukt = Enkelzijdig 1 kleur bedrukt
2/0 bedrukt = Enkelzijdig 2 kleuren bedrukt
3/0 bedrukt = Enkelzijdig 3 kleuren bedrukt
4/0 bedrukt = Enkelzijdig full color bedrukt
4/1 bedrukt = Voorzijde full color bedrukt, achterzijde 1 kleur bedrukt
4/4 bedrukt = Dubbelzijdig full color
Het getal voor de slash (/) is het aantal kleuren op de voorzijde, het getal achter de slash (/) is het aantal kleuren op de achterzijde van het drukwerk.

(A-B-)Formaten
(A-B-)formaat is een eenheidsformaat voor papier, waaraan drukpersformaten zijn gerelateerd.
Dit zijn onze meest gebruikte formaten:
A0: 84 x 118,8 cm
A1: 60 x 84 cm
A2: 42 x 60 cm
A3: 29,7 x 42 cm
A4: 21 x 29,7 cm
A5: 14,8 x 21 cm
A6: 10,5 x 14,8 cm
A7: 7,4 x 10,5 cm
A8: 5,2 x 7,4 cm
B1: 70 x 100 cm
B2: 50 x 70 cm
DinLang: 9,8 x 21 cm
Vierkant XS: 5 x 5 cm
Vierkant S: 9,8 x 9,8 cm
Vierkant L: 14,8 x 14,8 cm
Vierkant XL: 21 x 21 cm

Gramgewicht
Benaming voor de massa per oppervlakte van papier, aangegeven in grammen per vierkante meter, aangeduid als g/m2.

Offset Vlakdruktechniek
Is gebaseerd op het principe dat water (vochtwater in de pers) en vet (drukinkt) elkaar afstoten. Het beeld wordt vanaf een metalen drukplaat, die eerst vochtig gemaakt wordt waarna de inkt op de vetaantrekkende delen (het drukbeeld) gezet wordt, via een rubber cilinder op het papier overgebracht.

CMYK
CMYK (Cyaan, Magenta, Yellow, Key) is een systeem om met vier basiskleuren, inclusief zwart, een groot aantal kleuren te kunnen verkrijgen door subtractieve kleurmenging. Dit systeem wordt vooral gebruikt bij drukinkten.
C staat voor Cyaan, een combinatie van blauw en groen licht;
M staat voor Magenta, een combinatie van rood en blauw licht;
Y staat voor Yellow (geel), een combinatie van rood en groen licht;
K staat voor Key, zwart.
Bij meerkleurendruk betekent Key plate de drukplaat met de artistieke details, dat wil zeggen de lijnen en effecten (in tegenstelling tot kleur-vlakken). Deze details worden gewoonlijk in de donkerste kleur gedrukt, dus bij de vierkleurendruk CMYK in zwart. Bovendien: een B voor Black zou verwarring kunnen geven met Blue (blauw). Offsetdrukkers verwerken tot 300 dpi (dots per inch) hierdoor garanderen zij zeer hoge kwaliteit.

Tiff
*.tif zijn grafische bestandsformaten waarin u ons uw bestanden kan te sturen Veel beeldbestandsformaten hebben een image header met vaste velden die informatie bevatten zoals de afmetingen van het beeld, specificatie van de kleurruimte, enz. Het TIFF bestandsformaat onderscheidt zich door het feit dat het een flexibel geheel van informatievelden toelaat. Veel van die informatievelden, tags genaamd, zijn door specificaties gedefinieerd als bijvoorbeeld heel fundamentele informatie, zoals de afmetingen van de het beeld, of als gegevens die minder van rechtstreeks belang zijn zoals informatie over auteursrechten. Verder zijn er de zogenaamde private tags of custom tags die u zelf kunt definiëren en die specifieke informatie kunnen bevatten, die kadert in uw eigen private toepassing. De TIFF-specificatie bepaalt een kader voor een image header, IFD (Image File Directory) genaamd, dat in essentie bestaat uit een flexibel geheel van de specifieke tags die de TIFF writer software wenst te specificeren.

EPS
EPS wordt gebruikt om vectorgrafieken, gefromateerde tekst, rastergrafieken met tussentinten en hele paginalayouts op te slaan.

PDF
Bestandsformaat voor universele bestandsuitwisseling.

Aanleverformaten
Onze voorkeur gaat uit naar een pdf (hoge resolutie) of drukklare bestanden opgemaakt in QuarkXpress, Adobe Illustrator, Adobe Indesign of Adobe Photoshop. Alle afbeeldingen uitgedrukt in pixels moeten minstens 300 DPI zijn. Bestanden met een resoltie van minder dan 300 DPI verliezen kwaliteit tijdens de druk. Bij het gebruik van vectorgrafiek formaten moet alle teksten in paths worden omgezet. U kan bij ons .jpeg (jpg), .tiff (tif), .pdf en .eps. bestanden aanleveren.

Marge
Bestanden dienen te worden aangeleverd in de juiste formaten, hierbij dient rekening gehouden te worden met 3 mm. snijmarge aan alle zijden. Daarnaast dienen alle zijden van het uiteindelijke formaat tenminste 3 mm vrij te zijn van teksten en andere belangrijke informatie.

DPI
Dots per inch. Eenheid van resolutie van uitvoerapparaatuur uitgedrukt in punten (dots) per strekkende inch. Eenheid van rasterlineatuur. De resolutie is standaard vaak 72 dpi, de resolutie van een te drukken bestand dient 300 dpi te zijn.

Lamineren
Het aanbrengen van een transparante folie d.m.v. warmte en lijm. Deze kan mat of glanzend.

PMS kleuren
PMS is een gestandaardiseerd kleursysteem van Amerikaanse herkomst, gebaseerd op acht kleuren (geel, warm rood, robijnrood, rhodaminerood, paars, diepblauw, cyaan, groen) alsmede zwart en transparant wit. Hieruit zijn 505 mengingen gemaakt met vaststaande nummers.